هدف: بررسی عوامل مؤثر در بهبود كیفیت ارزشیابی پيشرفت تحصيلی از دیدگاه مدیران و دبیران (عوامل سازمانی، عوامل روانی، عوامل فیزیکی، عوامل طراحی سوالات آزمون)
تعداد سوال: 39
تعداد بعد: 4
شیوه نمره گذاری: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 5500 تومان
پرسشنامه عوامل مؤثر در بهبود كیفیت ارزشیابی پيشرفت تحصيلی از دیدگاه مدیران و دبیران
توجه: با توجه به اینکه اغلب محصولات این سایت حاصل تلاش های بدون وقفه تیم ترم آخر می باشد، هر گونه کپی برداری از مطالب سایت به صورت جدی پیگرد قانونی خواهد داشت.
تعریف ارزشیابی
امتحان این موضوع را مدنظر دارد که دانشآموز تا چه حد مفاهیم علمی و طرحهای ذهنی را آموخته است. بدین سبب،ارزشیابی در تعلیم و تعلم نقش مهمی ایفا میکند و اگر قرار است برنامه عملی یک مدرسه ثمربخش باشد،باید ارزشیابی جزئی جداییناپذیر از آن برنامه شود.بنابراین میتوان امتحان را به صورت زیر تعریف کرد:
امتحان عبارت است از اندازهگیری و سنجش تغییرات حاصل در رفتار دانشآموزان با توجه به هدفهای آموزش و پرورش و به منظور هدایت یادگیری آنان.با توجه به این تعریف، امتحان نوعی ارزشیابی به مفهوم اخص آن و ناظر بر سنجش آموختههای دانشآموز است.در امتحان نیازی به مقایسه بین یادگیرندگان نیست،آنچه مورد توجه و ارزشیابی است،میزان کارآمدی یک برنامه یا دوره آموزشی است.در حقیقت،در برخی شرایط ممکن است حتی مصلحت باشد که به افراد گوناگون،سؤالهای متفاوتی داده شود.
ویژگیهای یک امتحان خوب
1-اعتبار:معلم در خلال سال تحصیلی فرصت کافی دارد فنون متنوع و گوناگونی را برای ارزشیابی پیشرفت به کار بندد.اما هنگام به کار بردن این فنون باید به دقت بداند که نتیجه کاربرد هر فن چه خواهد بود.صرف نظر از این که معلم چه فنی انتخاب میکند و به کار میبرد،اصولا آزمون باید مطالبی را ارزشیابی کند که قرار است ارزشیابی شود.به عبارت دیگر،محتوای آزمون باید به نحوی طرح شود که بتواند تمام تواناییهای دانشپژوهان را در زمینه مطالب آموخته شده بسنجد و ارزشیابی کند.اگر بنا باشد که آزمون تنها آموختههای دانشپژوهان را در یک برنامه خاص آموزشی ارزشیابی کند، باید از متن و نکات اصلی و مهم درس صورت گیرد،نه از موضوعات و مسائل جانبی.
توجه به نظریات خبرگان در هنگام طرح و تهیه سؤالات آزمون به اعتبار آن میافزاید.نتایج آزمون،معمولا با سایر فعالیتهای دانشپژوه مقایسه میشود و سپس ارزشیابی نهایی به عمل میآید.
2-قابلیت اطمینان:آزمون باید به نحوی دقیق و منطقی،آموختههای دانشپژوهان را ارزشیابی کند. ضرورت معیار اطمینان را میتوان با مثالی تشریح کرد.در مثالی،تأثیر محل نقطه اتکا در مقدار نیروی وارد شده بر یک اهرم نوع اول نشان داده شده است. اگر معلم از دانشآموزان بخواهد براساس فقط یک محل نقطه اتکا نتیجه را حدس بزنند،جواب آنها به معلم این اطمینان را نخواهد داد که آنچه را که صورت خواهد گرفت،میدانند یا نه. بنابراین،لازم است معلم نقطه اتکا را در چندین محل قرار دهد و از دانشآموزان بخواهد در هر مورد حدس بزنند که چه خواهد شد و مطمئن شود که آنان بهطور قطع دریافتهاند که چگونه محل نقطه اتکا بر نیروی وارد شده اثر میگذارد.
بهطور کلی،عوامل چندگانهای بر قابلیت اطمینان آزمون تأثیر میگذارند:
الف)با افزایش تعداد سؤالات، درجهء اطمینان آزمون بالا میرود.یعنی هر چه تعداد سؤالها بیشتر باشد،به همان نسبت نمرهها به واقعیت نزدیکتر خواهد شد و نسبت قابلیت اطمینان ارزشیابی دانستهها بیشتر میگردد.
ب)توجه به کمیت و کیفیت سؤالات،زمان آزمون را باید به گونهای تعیین کرد که احتمال پاسخ دادن صحیح به سؤالات برمبنای گمان نباشد.
پ)تهیه و اجرای روش و شرایطی یکنواخت برای آزمون قابلیت اطمینان آن را افزایش میدهد.
3-عینیت:زمانی یک آزمون عینیت دارد،که قضاوت فردی،سوء تفاهمها و احیانا نظریات شخصی معلم در ارزشیابی(نمره دادن)آن تأثیری نداشته باشد.اما در پارهای از انواع آزمونها مانند آزمون کتبی،چنانچه نمره با کامپیوتر داده شود،نمره عینیت زیادی خواهد داشت.
4-قابلیت تشخیص:در تهیه و طرح سؤالات آزمون باید چنان دقت شود که بتوان کمترین امتیازات دانشآموزان را نیز تشخیص داد.این امر،به ویژه هنگام طبقهبندی دانشآموزان اهمیت زیادی دارد.البته این موضوع وقتی که آزمون فقط به صورت کار در کلاس یا به منظور سنجش آموختههای شاگردان یک کلاس اجرا میشود،اهمیت زیادی نخواهد داشت.
روشهای ارزشیابی
الف)روشهای شفاهی:که با پرسش و پاسخهای رویاروی استاد و شاگرد قرین است،موجب میشود آموختههای شاگردان به نحو مؤثری مورد بررسی قرار گیرد.مزیت این نوع آزمون،استفاده عملی از آن در تمام دروس است.
ب)روشهای کتبی:این روش برای سنجش معلومات شاگردان، ارزش فراوانی دارد؛به ویژه،نوع پاسخ کوتاه به سؤالات روشی برای ارزشیابی سریع آموختههای شاگردان در زمینه یک برنامه آموزشی حاوی مواد درسی زیاد است.اما این آزمون تنها معلومات و مهارتهای شاگردان را به طور غیر مستقیم اندازه میگیرد.درحالیکه در بسیاری از آموزشها،فقط کار عملی شاگردان مشخصکننده میزان اطلاعات و مهارتهای آنان است.در هنگام تهیه امتحان کتبی باید چند نکته را در نظر داشت:
تا جایی که امکان دارد،در متن آزمون مطالبی گنجانده شود که توانایی یادگیری دانشآموزان را به بوتهء آزمایش گذارد.
هنگامی که در متن آزمون جای خالی برای پاسخ به سؤالات در نظر گرفته میشود،فضای کافی برای پاسخ پیشبینی شود.
سؤالات آزمون دربرگیرندهء موضوعاتی از تمام مطالب درسی باشد.
هر یک از سؤالات آزمون بامعنا باشد و با جنبههای مفید و بااهمیت درس ارتباط داشته باشد.
زیر کلمات یا عبارات مهم سؤال، خط کشیده شود.
از طرح سؤالات مبهم و یا دو پهلو خودداری شود.
تا جایی که ممکن است از کلمات «فقط»و«هرگز»در سؤالات استفاده نشود.
آزمون کتبی شامل آزمون چند جوابی،آزمون صحیح و غلط،آزمون تطبیقی،آزمون طبقهبندی،آزمون شناخت وسایل و علایم،آزمون فهرستی یا شمارهای،آزمون تکمیلی، آزمون تشریحی و آزمون موقعیتی است.
پ)روشهای عملی(مشاهدهای): یک آزمون عملی دقیق روشنگر این مطلب است که یک عمل تا چه حد بهطور دقیق و سریع اجرا میشود.از این آزمون معمولا برای سنجش مهارتهای شاگردان در کارهای مربوط به موتورها و دستگاهها استفاده میشود.در این آزمایش دقت،سرعت،مهارت و معلومات شاگردان ارزشیابی میگردد.
مراحل ساخت آزمون
آزمون ابزاری برای به دست آوردن نمونهای از رفتار فرد است.متأسفانه آزمونهای متعددی به دست افرادی در آموزش کافی ندیدهاند،تهیه و اجرا و تفسیر میشود.هر فردی که آزمون میسازد،باید با روشهای ارزشیابی و ساختن آزمون آشنا باشد.فهرست زیر مراحل ساخت آزمون را نشان میدهد.
1-آزمون را طرحریزی کنید: حوزههایی را که سؤالهای آزمون مورد نظر اندازهگیری قرار میدهد،به طور منظم مشخص کنید.
2-برای هریک از حیطههایی که طرحریزی کردهاید،دو تا سه برابر سؤالهایی که در آزمون نهایی به کار خواهید برد،سؤال بنویسید.سپس برای تشخیص سؤالهایی که باید تعویض یا حذف شوند،از روشهای تحلیل سؤال استفاده کنید.
3-تمام سؤالها را برای نمونهای که نباید کمتر از 50 نفر باشد،اجرا کنید.این نمونه باید معرف جامعهای باشد که آزمون به صورت نهایی برای آن به کار برده میشود.
4-سؤالها را تجزیه و تحلیل و انتخاب و در صورت لزوم آنها را تعریف کنید.
5-آزمون اصلاح شده را برای نمونه دیگری اجرا کنید.در صورتی که اجرای آزمون برای این نمونه رضایتبخش باشد،هنجارهای آزمون نیز فراهم میآید.این مرحله،هنجاریابی یا میزان کردن نامیده میشود و در صورتی که رضایتبخش نبود،به مرحله دو یا چهار مراجعه کنید.