هدف: ارزیابی نیازهای آموزشی معلمان (نیازسنجی آموزشی) از ابعاد مختلف (مسائل مدیریتی، مسائل روانشناختی، مسائل اجتماعی، مسائل اداری، امور آموزشی و تدریس)
تعداد سوال: 35
تعداد بعد: 5
شیوه نمره گذاری و تفسیر: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2900 تومان
پرسشنامه نیازسنجی آموزشی معلمان
تعریف نیازسنجی آموزشی
نیازسنجی آموزشی، فعالیتی حیاتی و مهم برای آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان است. آیا شما یک متخصص منابع انسانی هستید یا خیر؟ بسیار مهم است که شما در اجرای نیازسنجی آموزشی تبحر داشته باشید. این مقاله با دیدگاهی کلی به بررسی آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان میپردازد و اینکه چگونه نیازسنجی در این فرایند به خوبی تناسب پیدا میکند. در ادامه نیز با دیدی عمیق به مفاهیم اصلی و گامهایی که درگیر با انجام نیازسنجی آموزشی است، میپردازد.
طراحی یک برنامه برای آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان، شامل سلسله گامهایی است که میتوان آنها را به پنج مرحله دستهبندی کرد:
۱) نیازسنجی،
۲) هدفهای آموزشی،
۳) طراحی،
۴) اجرا،
۵) ارزشیابی.
به منظور کارایی و اثربخشی، همه برنامههای آموزشی باید با نیازسنجی آموزشی آغاز شوند. قبل از اینکه آموزش واقعی اتفاق بیفتد مدیر آموزشی باید این موضوع را مشخص کند که چه کسی، چه چیزی، چه وقتی، چه جایی، چرا و چگونه آموزش دهد. به منظور انجام این امر مدیر آموزشی باید در حد توانش اطلاعات را تجزیه و تحلیل کند. درباره سازمان، اهداف و ماموریتهای آن، مشاغل و وظایف مربوط به آنها که نیاز است یاد گرفته شود، افرادی که باید آموزش داده شوند، دیدگاه کلی درباره آموزش و بهسازی کارکنان، دیدی کلی بر آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان اولین گام در طراحی برنامههای آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان اجرایی نیازسنجی میباشد.
سنجش همراه با نیاز است که آن را میتوان از طرق مختلفی شناسایی کرد اما بهطور کلی نیاز بهعنوان شکاف بین آنچه که در حال حاضر وجود دارد و آنچه که درآینده موردنیاز است، توصیف میشود. این شکافها میتواند شامل تفاوتهایی بین آنچه که سازمان انتظار دارد اتفاق بیفتد و آنچه که اتفاق میافتد،عملکرد شغلی فعلی و مطلوب، شایستگیها و مهارتهای موجود و مطلوب.نیازسنجی همچنین میتواند به کار برده شود برای کمک به بهبود شایستگیها و عملکرد گروههای شغلی، موضوعات بهرهوری و حل مسئله، نیاز به آمادگی و پاسخگویی به تغییرات آینده در سازمان یا وظایف شغلی.
نتایج نیازسنجی به مدیر آموزشی اجازه میدهد تا اهداف آموزشی را از طریق پاسخگویی به دو سوال خیلی اساسی شناسایی کند:
۱) چه کسی به آموزش نیاز دارد؟
۲) چه آموزشی موردنیاز است؟
گاهی اوقات آموزش راهحل نیست. بعضی از شکافهای عملکردی میتواند از طریق سایر راهحلهای مدیریتی کاهش داده شود یا حذف شود. از قبیل: انتظارات ارتباطی، فراهم کردن محیط کاری حمایتی، دستهبندی و مرتب کردن نتایج، برداشتن موانع، چک کردن تناسب شغلی.بعضی مواقع نیاز سنجی انجام شده و اهداف آموزشی بهطور واضح بیان شدهاند. در این صورت مرحله طراحی برنامه آموزشی با توجه به گامهای زیرشروع میشود:
انتخاب شخص درون یا برونسازمانی برای طراحی و توسعه آموزش، انتخاب و طراحی محتوای برنامه، انتخاب تکنیکهایی که برای سهولت یادگیری استفاده میشود (سخنرانی، ایفای نقش، شبیهسازی و غیره)، انتخاب موضوعاتی که برای اجرای آموزش به کار میرود (کتاب، ویدئو و غیره)، شناسایی و آموزش مربیان (در صورتی که درون سازمانی باشند.)
بعد از پایان مرحله طراحی، آموزش آماده اجراست: برنامهریزی کلاسها، تسهیلات و افراد شرکتکننده، برنامه زمانبندی شده مربیان برای تدریس، آمادهسازی مواد آموزشی و ارائه آنها به موقعیتهای زمانبندی شده و هدایت برنامه آموزشی. آخرین مرحله برنامه آموزش و بهسازی عملکرد مدیران و کارکنان، ارزشیابی از برنامه آموزشی به منظور تعیین اینکه آیا به اهداف آموزشی رسیدهایم یا نه میباشد. فرایند ارزشیابی شامل تعیین عکسالعمل شرکتکنندگان در برنامه آموزشی است و اینکه تا چه حدی شرکتکنندگان، مطالب آموزشی را فرا گرفتهاند و آیا مطالب یاد گرفته شده را به محیط واقعی کار انتقال میدهند؟ اطلاعات جمعآوری شده از ارزشیابی برنامههای آموزشی در مراحل بعدی نیازسنجی آموزشی قابل استفاده است. نیازسنجی آموزشی، تعیین اهداف آموزشی، طراحی، اجرا و ارزشیابی، فرایندهای مستمر و بسیار مهم برای سازمان به شمار میروند.