هدف: ارزیابی ابعاد سرمایه اجتماعی در سازمان (اعتماد، مشارکت، تعهد، خیرخواهی)
تعداد سوال: 20
تعداد بعد: 4
شیوه نمره گذاری و تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: دارد (محقق ساخته)
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2400 تومان
پرسشنامه سرمایه اجتماعی در سازمان
سرمايه اجتماعي واژهاي است كه در سالهاي اخير وارد حوزه علوم اجتماعي و اقتصادي شده و از اين منظر دريچه تازهاي را در تحليل و علتيابي مسائل اجتماعي و اقتصادي گشوده است. در اين زمينه مطالعات وسيعي توسط صاحبنظران و دانشمندان اين علوم صورت گرفته و نظريهپردازاني همچون جين جاكوب(1961)، لوري(1970) بن پرات(1980)، ويليامسن(1981)، بيكر(1983)، جيمز كلمن(1966)، رابرت پاتنام(1970)، پيربورديو(1980) و فرانسين فوكوياما(1990) تعاريف متعددي از سرمايه اجتماعي ارائه كردهاند.
جيمز جاكوب در كتاب «مرگ و زندگي شهرهاي بزرگ آمريكايي» سرمايه اجتماعي را شبكههاي اجتماعي فشردهاي ميداند كه در محدودههاي قديمي شهري در ارتباط با حفظ نظافت، عدم وجود جرم و جنايت خياباني و ديگر تصميمات در مورد بهبود كيفيت زندگي در مقايسه با عوامل نهادهاي رسمي مانند نيروي حفاظتي پليس و نيروي انتظامي، مسئوليت بيشتري از خود نشان ميدهند. يك مثال عيني اين تعريف را در دنياي امروزه ميتوان در تشكلهاي غيردولتي حمايت از محيط زيست يافت. اين شبكه اجتماعي بعضا نيروهاي قدرتمندي را به صورت NGOها به وجود ميآورد كه حتي در حمايت از محيط زيست موجب توقف پروژههاي عمراني دولت نيز ميشوند.
گلن لوري، سرمايه اجتماعي را مجموع منابعي ميداند كه در ذات روابط خانوادگي و در سازمان اجتماعي جامعه وجود دارد و براي رشد شناختي يا اجتماعي كودك يا جوان سودمند است. بنپرات، در تعريف سرمايه اجتماعي، روابط بين افراد يك خانواده، گروهي از دوستان يا شركاي يك شركت را به صورت رابطه F تعريف ميكند و به بررسي اثرات اين رابطه بر مبادلات اقتصادي ميپردازد.
ويليامسن و بيكر، كه به دنبال مطالعات بن پرات در پي بررسي شيوه اثرگذاري يك سازمان اجتماعي بر عملكرد نهادهاي اقتصادي بودهاند مجموعهاي از مطالعات را پايهگذاري كردهاند كه اقتصاد نهادي نام گرفته است. بيكر نشان داده است كه چگونه روابط ميان سوداگران در بازار فوقالعاده عقلاني شده بورس تجاري شيكاگو توسعه مييابد، حفظ ميشود و بر فعاليت داد و ستد تاثير ميگذارد.
از نظر پيربورديو، سرمايه اجتماعي حاصل جمع منابع بالقوه و بالفعلي است كه نتيجه مالكيت شبكه بادوامي از روابط كمابيش نهادينه شده آشنايي و شناخت متقابل بين افراد – يا به بيان ديگر عضويت در گروه – است. شبكهاي كه هر يك از اعضاي خود را از پشتيباني سرمايه جمعي برخوردار ميكند و آنان را مستحق اعتبار ميسازد. البته سرمايه اجتماعي مستلزم شرايطي به مراتب بيش از وجود صرف شبكه پيوندها است. در واقع پيوندهاي شبكهاي ميبايست از نوع خاصي باشند، يعني مثبت و مبتني بر اعتماد.