هدف: ﺳﻨﺠﺶ اﺳﻜﻴﺰوﺗﺎﻳﭙﻲ از ابعاد مختلف (آﺷﻔﺘﮕﻲ ﺷﻨﺎﺧﺘﻲ، ﻧﺎﭘﻴﺮوي ﺗﻜﺎﻧﺸﻲ، ﺗﺠﺎرب ادراﻛﻲ ﻏﻴﺮﻋﺎدي/ ﺗﻔﻜﺮ ﺳﺤﺮآﻣﻴز، ﺑﻲ ﻟﺬﺗﻲ دروﻧﮕﺮاﻳﺎﻧﻪ، ﮔﺮاﻳﺶ ﺑﻪ اﻧﺰوا)
تعداد سوال: 69
تعداد بعد: 5
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: – Mason O, Claridge G, Jackson M. New scale for assessment of schizotypy. Pers Ind Dif 1995; 1 (1): 7-
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 3400 تومان
ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺗﺠﺎرب و ﻋﻮاﻃﻒ آﻛﺴﻔﻮرد- ﻟﻴﻮرﭘﻮل (فرم پنج عاملی) (O-LIFE)
شخصیت اسکیزوتایپی چیست؟
شخص مبتلا به اختلال شخصيت اسكيزوتايپي كسي است كه حتي در نظر مردم عادي هم عجيب و غريب و غير عادي است. تفكر سحرآميز، اشتباه حسي و مسخ واقعيت قسمتي از دنياي روزمره اين بيمار است.
جاي تعجب ندارد كه اين افراد نيز اغلب در پرسشنامة سنجش گرايشات «اسكيزوتايپي» نمرات بالاتر از ميانگين ميگرفتند محققان مذكور اين افراد را با عنوان «اسكيزوتايپهاي شاد» توصيف كردند ويژگي هاي باليني :
در اختلال شخصيت اسكيزوتايپي تفكر و رابطه كلامي مختل است. شخصيت اسكيزوتايپي، مثل بيماري اسكيزونيك، ممكن ممكن است سر از احساس هاي خود در نياورد. با اين وجود نسبت به احساسات ديگران، بخصوص عواطف منفي مثل خشم، بسيار حساس است. ممكن است موهوم پرست باشد و ادعاي نهان بيني داشته باشد دنياي درونش ممكن است پر از انسان هاي خيالي، ترس و خيال پردازي كودكانه باشد.
ممكن است خود را صاحب قدرت فكري و بصيرت خاصي نپندارد، هر چند اختلال تفكر واضح وجود ندارد. كلامش در مواردي محتاج تغيير است. ممكن است بپذيرد كه اشتباهات حسي درشت بيني دارد، يا مردم براي او آدمك هاي چوبي و يكسان مي نمايند.
صحبت شخصيت هاي اسكيزوتايپي ممكن است غريب و اختصاصي بوده و فقط براي خودش معني داشته باشد. ممكن است روابط بين فردي ضعيفي داشته و رفتارشان نيز نامتناسب باشد. در نتيجه افرادي تنها هستند و اگر دوستاني هم داشته باشند تعداد آن ها معدود است.
ممكن است اين بيماران خصوصيات اختلال شخصيت مرزي نشان دهند، در واقع هر دو تشخيص را توأماً مي توان داد. تحت استرس،شخصيت هاي اسكيزوتايپي ممكن است پسرفت پيدا كرده و علائم رواني پيدا كنند، اما معمولاً عمر اين علائم كوتاه است. در موارد شديد، افسردگي و عدم احساس لذت ممكن است پيدا شود.
ملاک های تشخیصی DSM-IV-TR در مورد اختلال شخصیت اسکیزو تایپی، از این قرار است:
الگوی نافذ نقص های روابط بین فردی و غرابت تفکر ، ظاهر و رفتار .
در اوایل بزرگسالی شروع شده و خود را در زمینه های گوناگون نشان می دهد که علامت آن وجود لااقل پنج تا از موارد زیر است:
1- عقايد انتساب (به جز هذيان انتساب)،
2- باورهاي عجيب يا تفكر سحرآميز كه بر رفتار تأثير گذاشته و با هنجارهاي مربوط به خرده فرهنگ، سازگاري ندارد (به عنوان مثال، خرافهپرستي، اعتقاد به غيب بيني، تلهپاتي و «حس ششم» در كودكان و نوجوانان به صورت خيال پردازيهاي عجيب و غريب و يا اشغال ذهني)؛
3- تجربيات ادراكي نامعمول از جمله توهمات جسمي؛
4-تفكر و گفتار عجيب (به عنوان مثال: اشارات مبهم، استعاري، پيچيده، و يا كليشهاي):
5- بدگماني و تفكر پارانوييد؛
6- عواطف نامناسب و محدود؛
7- رفتار و يا ظاهر عجيب، نامتعارف و خاص؛
8- فقدان دوست نزديك و قابل اعتماد به جز وابستگان درجه اول؛
(9) اضطراب اجتماعي شديد كه در حالت آشنايي هم برطرف نميشود و بيشتر با ترسهاي پارانوييد مرتبط است تا با قضاوتهاي منفي در مورد خود.
(10)ميزان نابهنجاريهاي جسمي خفيف در دست و پا و سر و بينظميهاي انگشتنگاري در ميان اين افراد بيش از افراد طبيعي و مبتلايان به ساير اختلالات شخصيت است.
تشخیص افتراقی:
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزو تایپی را به لحاظ نظری از بیماران دچار اختلال های شخصیت اسکیزویید و دوری گزین بر این اساس می توان افتراق داد که در رفتار، تفکر، ادراک، و نحوه ارتباط و مکالمه آنها غرابت هایی وجود دارد که در دو دسته دیگر نیست.
هم چنین در سابقه خانوادگی اسکیزوتایپی ها، اسکیزوفرنی به وضوح دیده می شود.
این گونه بیماران، ممکن است برخی از خصایص اختلال شخصیت مرزی را هم از خود نشان دهند و در واقع می شود این دو تشخیص را همزمان نیز در کسی مطرح کرد.
مبتلایان به این اختلال، از بیماران اسکیزوفرنیک به خاطر نداشتن علایم روانپریشی قابل افتراق اند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویید نیز مشخصه شان شکاکیت است. اما آن رفتار غریبی را که در بیماران مبتلا به شخصیت اسکیزوتایپی دیده می شود، ندارند.
سیر و پیش آگهی:
مطالعه درازمدت تامس مک گلاشان ( Thomas Mc Glashan ) نشان داد که 10 درصد افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی بالاخره دست به خودکشی می زنند.
در مطالعات گذشته نگر نیز دیده شده که بسیاری از بیمارانی که به نظر می رسیده مبتلا به اسکیزوفرنی باشند، در واقع دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپی بوده اند و امروزه این دیدگاه بالینی رایج است که این اختلال، شخصیت پیش مرضی بیمار مبتلا اسکیزوفرنی است.
با این حال، برخی از بیماران هم در تمام عمر خود به طور ثابت شخصیت اسکیزوتایپی دارند و با وجود همه غرابت هایی که دارند، ازدواج می کنند و شغلی در پیش می گیرند.
شیوع(همه گيرشناسي) :
3درصد افراد اجتماع و نسبت زن به مرد نامشخص
این اختلال در قریب 3 درصد از جمعیت پیدا می شود. نسبت جنسیتی آن معلوم نیست. در بستگان تنی ( بیولوژیک ) بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، بیشتر از گروه های شاهد ( کنترل ) است و میزان همگامی دوقلوهای تک تخمکی از نظر ابتلا به آن بیش از دو قلوهای دو تخمکی است ( در یک مطالعه 33 درصد در برابر 4 درصد ).
مشخصات :
کسی است که حتی در نظر مردم عادی عجیب و غریب است.موهوم پرستند. خرافاتی اند ولی اختلال تفکر واضح ندارند.
10 درصد این افراد بالاخره خودکشی می کنند و غالبا تبدیل به اسکیزوفرونی می شود.
علل تحت تأثير عوامل ژنتيكي است. )ميزان وقوع اين اختلال در ميان وابستگان نَسُبي بيماران اسكيزوفرنيك بيش از ميزان آن در ميان وابستگان افراد مبتلا به ساير اختلالات رواني است .
عوارض داروهاي ضدجنون در كوتاهمدت اثرات جانبي كمتري دارند ولي هنوز از پيامدهاي استفاده مداوم از اين داروها در درازمدت آگاهي نداريم . مشخص شده است كه هرچه موارد روان پريشي به مدت بيشتري درمان نشده باقي بمانند،پيش آگهي در درازمدت بدتر خواهد شد. بنابراين، عدم توفيق در پيشگيري از وقوع اولين دوره روان پريشي در فردي كه در برابر آن آسيبپذير است، ممكن است عواقب وخيمي به دنبال داشته باشد.
اضطراب اجتماعي غالباً در اختلال اسكيزوتايپي مشهود است.