هدف: بررسی میزان از خودبیگانگی شغلی در افراد مختلف
تعداد سوال: 22
شیوه نمره گذاری و تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: صداقتی فرد، مجتبی، (1388)، بررسی بیگانگی شغلی و عوامل موثر بر آن در میان کارمندان، فصلنامه تازه های روانشناختی/سازمانی، سال نخست، شماره 1، زمستان 88.
منبع: شریف پاشا، کریم، بررسی رابطه بیگانگی شغلی و بهره وری در سازمان های دولتی سراب، 1390، پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده مدیریت، گروه مدیریت ، دانشگاه آزاد سراب.
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1900 تومان
پرسشنامه بیگانگی شغلی
ازخودبیگانگی یا الیناسیون (به انگلیسی: Alienation) واژهای است که در لغت بهمعنای از دست دادن، یا قطع ارتباط با چیزی است. این واژه به طورخاص در دستنوشتههای اقتصادی-فلسفی ۱۸۴۴ مارکس بیان شد و از این طریق شهرت یافت. در این کتاب این اصطلاح برای انسانی بهکار رفتهاست که با طبیعت انسانی بیگانه شدهاست.[۱]
مارکس این اصطلاح را از دو واژهٔ هگلی Entäusserung و Entfremdung اخذ کردهاست. هگل این دو واژه را برای توصیف آگاهی ناخشنود در تمدن روم و قرون وسطای مسیحی بهکار بردهاست.مارکس این واژه را برای توصیف کارگران مزدبگیری بهکار برد که از وضع زندگی راضیکنندهای برخوردار نیستند، چرا که فعالیت زندگی آنها – بهعنوان عامل اجتماعی مولد – خالی از هرگونه کنش یا رضایت گروهی است و هیچگونه مالکیتی بر زندگی یا محصولاتشان ندارند.