مرجع دانلود پرسشنامه و ابزار استاندارد در تمامی رشته ها,طراحی پرسشنامه

ترم آخر

آزمون,طراحی پرسشنامه,روانشناسی,مدیریت,پرسشنامه استاندارد,پرسشنامه رایگان,مشاوره آماری ,سایت پرسشنامه,نرم افزار رایگان روانشناسی,سفارش

خانه / فروشگاه / پاورپوینت / انگیزش در سازمان ها

انگیزش در سازمان ها

هدف: بررسی انگیرش و انواع نظریه ها و تئوری های آن در سازمان
تعداد اسلاید: 22
انیمیشن: دارد
سطح: عالی
نوع فایل: powerpoint 2003

همین الان دانلود کنید

قیمت: فقط 2500 تومان

خرید فایل

Desc (1)

موفقيت يک سازمان به وسيله تصميماتي که کارکنان آن مي گيرند و رفتارهايي که براي انجام آن ها ترغيب مي شوند، تعيين مي شود. از اين رو يک منبع حياتي براي مزيت رقابتي غالبا نه از داشتن هوشمندانه ترين طراحي محصول يا خدمات، بهترين استراتژي بازاريابي، فن آوري آخرين مدل، يا مديريت مالي با شم بسيار قوي است، بلکه به واسطه برخورداري از سيستم هاي متناسب براي جذب، انگيزش و مديريت منابع انساني سازمان است. نقش منابع انساني در دنياي امروز اهميت مديريت منابع انساني و مديريت منابع، مديران را با بکارگيري نيروهاي متخصص و کارآزموده به چند برابر افزايش داده است.

اهميت ايجاد انگيزه در نيروي انساني

در تشکيل هر سازمان عوامل و عناصر مختلفي نقش دارند که يکي از مهم ترين اين منابع نيروي انساني است که بدون شک در جهت نيل به اهداف و خواسته هاي سازمان نقش تعيين کننده اي دارد و چنان چه اين عامل حذف شود، آن چه باقي مي ماند به خودي خود قابل استفاده نمي باشد و آن چه که نيروي انساني را تقويت مي کند تا در جهت برنامه هاي سازمان حرکت کند، عاملي جز انگيزه نخواهد بود. امروزه ديگر مدل مديريت سنتي که در آن مدير کنترل مي کند و کارکنان تحت نظارت هستند، کارآمد نيست و نقش مديريت به منظور ايجاد محيط کار توانمند، بايد از چارچوب ذهني، فرماندهي و کنترل محيط، به حس مسئوليت و احترام متقابل به کارکنان تبديل شود. همان طور که در ادبيات مديريت بيان شده هر فرد براي انجام فعاليت به دو عامل اصلي دانش و انگيزه نياز دارد که در پرتو برخورداري از اين دو عامل مي توان انجام موفق هر فعاليت هدفمندي را پيش بيني کرد و در مجموع افراد به واسطه اين عوامل است که صاحب قدرت خواهند بود و با افزايش سطح اين دو عامل هر سازمان مي تواند تصوير روشني از آينده را براي دستيابي به اهدافش ترسيم نمايد. عدم استفاده بهينه از منابع انساني به عنوان يکي از ورودي هاي سيستم سازماني ناشي از فراواني و دسترسي آسان به نيروي انساني، رشد فزاينده بيکاري، عدم وجود فرصت هاي شغلي جايگزين و اجبار به ماندن در سازمان و … مي باشد. نيروي انساني به همان اندازه نيز مي تواند مشکل ساز باشد و مديران را در دست يابي به اهداف سازماني مستأصل سازد. لذا به اين خاطر است که فرايند حفظ و نگهداري منابع انساني اهميت پيدا مي کند. صاحب نظران از سه فرآيند مديريت منابع انساني يعني جذب، بهسازي(آموزش) و نگهداري نيروي انساني، فرآيند نگهداري را مهم تر دانسته اند. حفظ و نگهداري، فرآيندي است که سازمان(مديريت) با استفاده از عواملي چون، مسير ترقي شغلي روشن و واضح، ارزشيابي عملکرد اثربخش، نظام پرداخت اثر بخش و … سعي مي نمايد تمايل به تداوم خدمت کارکنان در سازمان را افزايش دهد. در صورتي که سازمان در فرآيند هاي جذب و بهسازي نيروي کار موفق شود ولي در نگهداري آن کوتاهي نمايد و بنابه دلايلي، زمينه هاي افت نيروي انساني موجود در سازمان را فراهم نمايد، در نيل به اهداف خود دچار شکست خواهد شد. ممکن است سازمان به سادگي قادر به ارائه حقوق مکفي به نيروي انساني خود نباشد، که اين امر خود نياز به بررسي جداگانه دارد. اما عوامل ديگري وجود دارد که سازمان ضمن توجه به آن ها مي تواند سبب انگيزش نيروي انساني و افزايش کارآيي، در سازمان شود. در ادامه به برخي مسائل مرتبط با انگيزش منابع انساني در بخش مالياتي سازمان امور مالياتي کشور به اختصار پرداخته مي شود.

درباره ترم آخر

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *