هدف: شناسایی ملاک های همسرگزینی و اولویت بخشی آنها در انتخاب همسر
تعداد سوال: 22
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: ثنایی، باقر و همکاران. مقیاس های سنجش خانواده و ازدواج. انتشارارت بعثت 1387
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1800 تومان
پرسشنامه اولویت بخشی ملاک های همسر گزینی
انتخاب همسر یکی از مهمترین انتخابهای زندگی هر فرد است که میتواند مسیر زندگی او را تغییر بدهد و سرنوشت سالهای بعدی زندگی را به شکل دیگری رقم بزند. اما ملاکهایی که دختران و پسران برای گرفتن این تصمیم دارند با هم تفاوت دارد. تحقیقات مختلف در سالهای اخیر این تفاوت را تایید کرده.
به تازگی یک تحقیق در دانشگاه شهید بهشتی با هدف بررسی ترجیحهای انتخاب همسر دختران و پسران و مقایسه ملاكهای دو جنس انجام شد. 375 دانشجو شامل 168 پسر و 207 دختر در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند و مشخص شد ملاکهای دختران و پسران برای انتخاب همسر با یکدیگر متفاوت است. به طور كلی، پسران، ملاكهای مرتبط با زیبایی و دختران، ملاكهای مرتبط با توانایی مالی مرد و قابل اتكا بودن او را بیشتر ترجیح میدهند.
ملاكهای انتخاب پسران و دختران، حاكی از ن است كه برای پسران ملا كهای جذابیت عشقی متقابل، سلامتی خوب، فراهم كننده موقعیت نشاطانگیز، شخصیت قابل اتكا، ثبات هیجانی و پختگی عاطفی بیشترین اهمیت را دارد و ملاكهای زمینه تحصیلی مشابه، آینده مالی خوب، تشابه در عقاید سیاسی، تشابه مذهبی، دستپخت خوب، خانهدار بودن، كوشایی و ارتقاجویی كمترین اهمیت را دارد. برای دختران، شخصیت قابل اتكا، ثبات هیجانی و پختگی عاطفی، موقعیت اجتماعی خوب، اهل فرزند و خانوادهداری، فراهم كننده موقعیت نشاطانگیز و اهل معاشرت بودن، مهمترین ملاكها و دستپخت خوب و خانهدار بودن، خوش قیافه بودن، زمینه تحصیلی مشابه، تشابه در عقاید سیاسی، تحصیلات و هوش و تشابه مذهبی كماهمیتترین ملاکها هستند.
هاشم جبرائیلی، دکتر علی زادهمحمدی و دکتر محمود حیدری این تحقیق را انجام دادهاند. این پژوهشگران تغییرات جامعه ایران را از دلایل تغییر ملاکهای ازدواج میدانند.
از نظر آنها از جمله عوامل مۆثر در تحول وضع ازدواج جمعیت ایران، عبارتاند از: افزایش شهرنشینی، فروپاشی خانواده گسترده و شبکه خویشاوندی، افزایش سواد عمومی و تحصیلات، به ویژه تحصیلات زنان و اشتغال بیشتر زنان در فعالیتهای بیرون ازخانواده، افزایش هزینه زندگی، به ویژه هزینه مسكن، جهیزیه، كاهش ارزش اقتصادی و افزایش هزینه فرزند و رواج نسبی تفكر عقلانی. همچنین مقایسه نتایج این پژوهش با پژوهش دیگری که در اوایل دهه شصت انجام شده بود نشان دهنده تغییراتی در زمینه ملاكهای انتخاب همسر، از جمله افزایش اهمیت ینده مالی خوب برای دختران و اهمیت زیبایی برای پسران بود.
در طول سه دهه گذشته، چند تغییر در مهمترین ملاكهای انتخاب همسر زنان و مردان ایجاد شده: افزایش اهمیت آینده مالی خوب مردان برای زنان، كاهش اهمیت كوشا و ارتقاجو بودن همسر بالقوه هم برای مردان و هم برای زنان و افزایش اهمیت خوش قیافه بودن همسر برای مردان و كاهش اهمیت این ملاك برای زنان.